onsdag 7. juli 2010

Litt om hverdagen på tigertempelet.

Siden jeg ikke har skrevet så utfyllende om hva jeg egentlig holder på med her, så tenkte jeg at jeg skulle gjøre det i dag.

Dagen her starter når vi står opp mellom 6 og 6.30. Klokken 7 må vi være klare inne i Tiger Island, som er området hvor tigerene og de fleste av de andre store dyrene bor. Dette skal også bli et område som kan besøkes av turister - man kan gå på en walkway oppe på gjerdene, og se ned i det som skal bli relativt store "innhegninger".

Vår første oppgave er å blande melk til ungene. Siden det ikke finnes morsmelkerstatning for tigere brukes en blanding av katte- og hundemelk. Disse er svinedyre, så vi er forsiktige for å søle minst mulig. Etter å ha blandet nok flasker med melk er det tid for å hente ungene våre - Happy, Lucky, Money og Wayou (som betyr vann på Thai, og jeg aner ikke hvordan det staves). Wayou er den eneste jenta, de tre andre er gutter.

Å gå med en tiger, selv en to måneder gammel tiger i bånd, er ikke bare-bare. De skal ikke trekkes i halsen/halsbåndet, men må veiledes ved at vi går ved siden av dem, løfter/flytter dem litt og "dytter" dem i riktig retning med hendene. Det tar gjerne litt tid, men vi kommer frem til slutt. Vil de abolutt ikke gå, så kan vi plukke dem opp, men små tigerbabyer er ikke kjempefan av å bli løftet. Heldigvis finnes det et eget lite triks som gjør det litt lettere; tigeren løftes etter nakken (som mamma gjør), snus mot deg, og vugges litt mens man støtter med andre armen. Man blir full av jord og diverse annet snusk, men tigerene roer seg som regel litt i allefall.

Når vi kommer frem til salaen bindes ungene i stolpene eller søylene, og kan leke med hverandre der. Vi lar også ofte de minste surre rundt litt alene uten bånd før vi tar dem med opp. Dersom vi har morgengjester er det disse som mater ungene, ellers er det vi som gjør det. Stort sett har vi med oss fjorten tigere til frokost. To store, og resten relativt små.

Etter bebbisene har fått sin frokost er det vår tur. Gjestene forsyner seg først, så de frivillige og så de thailandske ansatte. Og det er litt av et kaos! Thaiene er en smule misfornøyd med at vi har forkjørsrett, og sniker som bare det i køen. Her er det bare å henge med og prøve å få med seg litt av det som er godt. Så lenge jeg får litt ris og litt frukt er jeg egentlig fornøyd.

Etter frokosten må ungene tilbake til buret sitt. Dette gjør vi selv, eller vi hjelper morgengjestene med å gå med dem. Så fort de er tilbake i buret venter morgenoppgavene. Disse kan være en av tre; Cage/chick, Cleaning eller Morning.

Cage/Chick vil si å rengjøre ungenes bur, samt fikse klar kylling til lunchen deres. Koselig jobb, for mesteparten av tiden tilbringer man sammen med ungene. Vi spyler eller vasker ungene hver dag også, så det blir masse hands-on. Dette tar rundt en time, så vi er ferdige ca klokken 10. 2-3 får denne jobben hver dag.

Cleaning vil si å rengjøre i rekken bak alle tigerburene. Dette er en walkway som er smalere enn 1 m, og denne kostes, og spyles. Vi fjerner da kyllingrester og diverse annet tigeravfall, som tømmes i en container. Fordi denne walkwayen går helt inntil alle burene betyr det masse tid til å skravle med de store tigerene, og ofte er de mer enn glade for å skravle litt tilbake.

Morning har jeg bare hatt en gang (i dag), og dette går ut på å hjelpe morgengjestene gjennom hele deres program. De spiser først frokost med oss, og etter at de har gått med ungene tilbake til buret tar vi ut de 6-7 måneder gamle ungene for å leke litt. De blir sluppet i foss-innhegningen, hvor de får løpe rundt og jage diverse leker. Veldig moro, og de tar helt av både når de leker med lekene og hverandre. Etter dette skal de samme ungene vaskes, og da hjelper vi gjestene med å holde styr på tigerene. Merkelig nok er det ikke alle som automatisk og instinktivt beskytter seg selv når de står helt inntil en tiger. I dag var det en jente som fikk et ganske greit bitt i leggen, men som de fleste var hun heldigvis bare fornøyd med å kunne si hun hadde blitt bitt av en tiger. Gjestene får så gå sammen med to av de store tigerene til canyonen, hvor ganske mange av de store slippes sammen for morgentrim. De leker i vannet, jakter på leker som de ansatte holder ut til dem og generelt koser seg i ca 45 minutter. Dette er siste rest av morgenprogrammet, og her er man også ferdig rundt klokken 10.

Etter man er ferdig med morgenoppgavene har man ca en time til enrichment. Denne timen kan man bruke til hva man vil, så lenge man sosialiserer med noen av dyrene. I dag valgte vi å leke med de fire uker gamle ungene, som bare er helt skjønne! Og har den mykeste pelsen man kan tenke seg! (tro meg - bilder kommer!!) Ellers pleier vi å spare litt kylling som vi deler ut til de store tigerene og evt. løvene, og litt frukt eller godis som vi tar med til bjørnene. Man kan også bare sette seg utenfor et bur (være det seg et tiger-, løve-, bjørne- eller leopardbur og bare småskravle litt med dem. Vi har også fått lov til å ta ut leopardkatten Money, som er en søt liten frøken på seks måneder.

Klokken 11 er det lunch, men vi (i allefall jeg og Tanya) har pleid å bruke ca en halvtime av denne til enrichment. Vi har også muligheten til å få gratis lunch utenfor porten (et slags gjør-det-selv nuddelkjøkken), ta en dusj osvosv.

Klokken 12 er vi tilbake på jobb for å ta i mot turistene, og sørge for at alt går trygt og rolig for seg når de tar ut tigerene som skal hilse på turistene. Siden deles vi opp i tre eller fire grupper; baby cage (som japanske Nami fra nå skal ta seg av), canyon, waterfall og odd-jobb.

Baby cage betyr rett og slett å være til stede i babyburet under "Cub Feeding Experience", som er 45 minutter med leking og mating av ungene. Vi har maks åtte mennesker av gangen, og prøver å sørge for at ingen blir bitt eller kloret, samt at alle behandler ungene bra.

Canyon vil stort sett si å sørge for at folk holder køen når de venter på å få komme inn i canyon'en for å få ta bilder med de store tigerene. Hver turist følges av to ansatte, og i tillegg står det minst en ansatt ved hver tiger. Vi som er frivillig oppholder oss uten for canyon'en og sørger for ro og orden, og at turistene er "tiger-proofed" før de går inn. Dvs. ingen hatter, solbriller, bager eller annet som kan være fine tigerleker. Vil man, så kan man også gjerne være med på ettermiddagstrimmen.

Waterfall betyr stort sett at man selger babymatingen til turistene. Vi prøver å ikke selge for mye (slik at ikke ungene skal få en overdose av mennesker), men nok til at tempelet tjener de pengene de trenger. I tillegg hjelper vi til med å holde ro og orden, samt å ta bilder av turistene sammen med de fem måneder gamle tigerene som holder til utenfor waterfall-området. Det gir også masse mulighet til å kose med dem når det er lite turister. Jeg holder meg stort sett til Hungfau! Når man er på waterfall må man også være med å passe på når tigerene kommer tilbake fra canyon'en, og sørge for at ingen turister oppholder seg på feil sted. Tigerene er utrolig greie mesteparten av tiden, men farlige situasjoner kan fort oppstå om man ikke er forsiktig.

Odd-job kan bety hva som helst. Jeg hadde odd-jobb i går og ble satt i babyburet fordi Nami ikke var tilbake fra ferie enda. Zarah, som hadde odd-job i dag måtte vaske alt av fellesarealer - noe som er ganske mye. Glad jeg slapp!

Etter at vi er ferdige med ettermiddagsjobben har vi fri resten av ettermiddagen. Det kreves at vi møter opp til meditasjon klokken 18.30, og dette tar 30-45 minutter. I dag var munkene kjempehyggelige, og kom med brus og iste til oss. Tror de la merke til hvor varme vi var- det har vært stekende i hele dag!

Nå er det endelig stille her, bortsett fra lydene fra jungelen. Løvene brølte som bare det da vi var ferdige med meditasjonen, men nå har tydeligvis de også tatt kvelden. Det står en ku utenfor porten vår og ser på meg, ellers er det nokså ensomt her. Selv om jeg vet at det er massevis av dyr der ute i mørket, de er bare litt for langt unna til at jeg kan se dem.

Det eneste jeg ikke har nevnt noe særlig om da er hvordan vi bor. Vi har et lite hus med fire rom, hvorav ett er kontor for Jang og Athena. Jeg deler rom med Zarah, Tanya deler rom med Geraldine og Marleen har sitt eget rom. Rommene er ganske små, og innerst er det en slags forhøyning fra gulvet som er ment som seng. Jeg ligger på denne, mens Zarah ligger på gulvet på vår rom - lønner seg å være først. ;) Jeg har en luftmadrass å ligge på, og et dynetrekk som pledd. I tillegg har jeg et myggnett stappet tett rundt og under madrassen, slik at jeg får ligge i fred om natten. Har funket bra så langt, til tross for at jeg fant hull i myggnettet allerede da jeg tok det ut av pakken.

Vi har massevis av insekter her, i tillegg til en del rare edderkopper. Geckoer har vi også, men de er jo bare søte. I tillegg lager de en veldig morsom lyd, og jeg trodde faktisk det var fugler som lagde den lyden først. Ganske morsomt egentlig, for påfuglene høres ut som katter når de snakker med hverandre, og vi har bjeffende hjort eller rådyr og kyr som høres ut som tigere. Mixin' it up!

Nå skal jeg se igjennom dagens bilder, og se om ikke jeg får delt noen av dem også. Dette må være rekorden min i lengde på blogginnlegg så langt i allefall, men nå har jeg også fått skrevet av meg det meste som er viktig føler jeg. Nå ble dette innlegget nokså positivt, men det er selvsagt også negative sider ved dette stedet. Skal prøve å få det inn i et annet innlegg, slik at jeg får nyansert bildet litt mer.

Nå er det kvelden for meg - snakkes!

5 kommentarer:

Thomas sa...

Morro dette høres ut Annie.. Er litt missunnelig kjenner jeg,men moro å følge med på deg og det dere driver med :)

Aloe sa...

Hihi, skjønner at du er litt misunnelig, for det er det beste ever! Har det bare helt topp her, og tigere er bare de beste dyrene noensinne. *love*

karianne sa...

hei.. hvordan fikk du jobbe i tigertempelet? er det frivillig arbeid? jeg har kjempe lyst til å jobbe der selv.. mvh karianne

Aloe sa...

Hei!

Det er frivillig arbeid ja, men man bor gratis og spiser på tempelet. Du kan sende inn en søknad på www.tigertemplegroup.org , men vær obs på at det tar en stund å få svar og ofte gir de beskjed om at du får komme nokså sent. Jeg skal tilbake nå i juni, og kommer til å blogge litt mer om ting da. Ellers er det bare å spørre om det er mer du lurer på. :)

karianne sa...

tusen takk.. betalte du noe for det? jeg har vært og jobbet frivillig på harnas om du vet om det prosjektet.. :) kan ikke du svare meg på e-mail? lettere å snakke der.. min e-mail er: k_fossberg@msn.com