fredag 16. juli 2010

Noen av de negative aspektene ved tigertempelet..

For selvsagt er det noen (en del) av dem også..

Det går mange rykter om dette stedet. Noen er sanne, noen har en viss rot i virkeligheten og andre er rent oppspinn.

Det vanligste spørsmålet vi får fra turister er "er tigerene dopet?". Dette spørsmålet kommer nesten utelukkende fra folk som ikke har noen særlig kjennskap til dyr. Det er både vanskelig og farlig å bedøve store dyr, og dersom dette skulle vært gjort på en måte som var trygg for turistene, så måtte tigerene vært helt ute og borte. Det trenger man ikke mange minuttene for å se at de ikke er. Selv på de varmeste dagene i canyonen reiser de seg opp, bytter stillig og virrer litt rundt. I tillegg har man det faktum at kattene våkner opp innen noen få minutter når det regner. Dop fungerer ikke på den måten. Så det er et rykte uten rot i sannheten.

Så over til annet man "hører"; tigerene bor i små bur, tigerene får ikke være ute utenom den kontakten de har med turistene, tigerene blir slått som en del av treningen.

Bor tigerene i små bur? Ja, det gjør de. I naturen ville hver tiger hatt et enormt revir, og massevis av plass til å boltre seg på. Akkurat det er uansett ikke mulig å etterligne i fangenskap, men å holde dem i små bur er kanskje av de dårligste alternativene man har også. Med 75 tigere på ett lite område er det klart at hver tiger ikke får mye plass for seg selv. Jeg tror at dette stedet har utviklet seg som så mange andre idealistiske "bedrifter" - det har vokst for mye for fort, og penger har blitt en alt for stor del av driften. Ja, det er dyrt å opprettholde driften her, men man burde heller ha begrenset antall tigere ved å gjøre det vanskeligere for dem å formere seg. Når det er sagt virker mange av tigerene til å ha det "helt greit" med de små burene sine. Og når jeg sier små så har de større plass per dyr enn hva f.eks. hester på boks eller mange husdyr i bur har. Ideelt for tigerene? Neppe! I det minste er det stort sett rent og de har muligheten til å kommunisere med andre tigere ettersom burene ligger inntil hverandre. Nå har abbeden sagt at Tiger Island skal ferdigstilles innen slutten av året, hvilket betyr at tigerene får komme ut i små "habitater" tilknyttet burene. Fortsatt ikke i nærheten av perfekt, men en enorm forbedring fra å kun få være i bur.

Får ikke tigerene være ute utenom den kontakten de har med turistene? Nei, det får de ikke. Noen tigere er med på frokosten, noen på andre deler av morgenprogrammet og noen på ettermiddagsprogrammene. De tigerene som ikke er med på noe av dette er aldri ute. De er kun i burene sine. Noen er inne fordi de rett og slett er livsfarlige, andre kun fordi det ikke er "plass" til dem mer. Dette er en annen grunn til at Tiger Island kommer til å utgjøre en stor forbedring - selv tigerene som aldri kommer ut sammen med mennesker får da komme ut og strekke på seg. Akkurat nå er det trist å se alle de store, vakre dyrene som aldri får komme ut, men jeg håper virkelig at Tiger Island BLIR ferdig i løpet av året, slik at de får det bedre.

Blir tigerene slått som en del av treningen? Vel... Det er ikke slik at "for å få tigeren til å gjøre slik eller sånn så gir du den en saftig karamell". Tigerene er heller ikke hva jeg vil kalle trent, de er kun vant til å forholde seg til mennesker. Tigere er store dyr, og de har noen ganske voldsomme signaler når de "snakker" til hverandre. Dette blir til en viss grad imitert av de ansatte, og det er ikke alltid på en slem måte. Dessverre er det ikke alle som stopper der, men drar det for langt og går over streken til hva jeg vil kalle unødvendig og i visse tilfeller mishandling. Noen ganger er det erting som utsetter tigerene for unødvendig stress (som f.eks. moren med de nyfødte ungene), mens det andre ganger kan være regelrett vold mot tigere som enten ikke gjør som de ansatte vil, eller som får så miksede signaler at de ikke vet hva de ansatte er ute etter. Det er alltid trist å se - uansett dyr, uansett situasjon! Dessverre er dette noe man finner nesten over alt hvor mennesker jobber med dyr. Det finnes en vise type mennesker som tiltrekkes av det å ha makt over andre levende vesener, og jeg vil tro at det å kunne utøve makt over et dyr som en tiger vil ha en ekstra sterk tiltrekningskraft. I tillegg opplever man jo at måten man håndterer og behandler dyr på i Thailand er en helt annen en det man vil se på som vanlig og hensynsfullt i Norge og de fleste andre vestlige land. Dette endrer man ikke i en håndvending - det tar tid! Heldigvis er det også ansatte her som faktisk bryr seg, som faktisk er glad i disse dyrene for det de er - store, ville dyr med egne meninger og behov for omsorg.

Hva annet? Neida, det stopper ikke der. Selv om tempelet har en egen veterinær som deltidsansatt så betyr ikke det at alle dyrene får den helsehjelpen de trenger. Det utføres årlige kontroller av tigerene, i tillegg til diverse inngrep dersom noe uforutsett skulle skje. Dessverre er det også noen tilfeller som rett og slett overses, eller ikke blir tatt alvorlig. Way Ha har for eksempel en stor cyste på et ben. Denne har allerede vokst mye siden vi kom, men siden veterinæren er overbevist om at dette kommer fori Way Ha lever på betong (som alle de andre), så behandler han den ikke. Cysten har blitt tappet tidligere, og han fikk da antibiotika inntil tigergutta ikke gadd å gi ham det mer.... Athena, den engelske jenta som jobber her, tilbød seg å gi ham hele kuren, men tigergutta ville ikke si i fra seg den jobben selv om de lot være å gjøre den. Det finnes også en medisin Way Ha kunne fått for at cysten ikke skulle kommet tilbake, men siden veterinæren har sin betongteori så blir ikke denne gitt. I stedet har han fått en slags platting i tre han kan ligge på. Det virker helt tydelig ikke, men allikevel skjer ingenting.

Det er også visse hunner, og da spesielt Sang To Wan (aner ikke om jeg skriver dette riktig), som er rene avlsmaskinene. Det hevdes at ungene får bli sammen med moren til de er en måned gammel dersom hun tar vare på dem, men dette er ikke alltid tilfelle. Sang To Wan ble fratatt sitt siste kull da de var bare to uker gamle, og hun har nesten ikke spist siden det. Hun begynner endelig å gå opp i vekt nå, etter Athenas kjempeinnsats med å håndfôre henne kylling de siste par månedene. Det blir nok heller ikke hennes siste kull, med mindre hun gir helt opp og dør.... De fleste vil nok også synes at å ta ungene fra moren etter kun en måned er alt for lite. Og jeg er helt enig!! Selv kattunger SKAL jo være med moren sin i minst 12 uker, og tigerunger i naturen vil være sammen med moren sin veldig mye lengre enn det også. Dessverre er tempelet avhengig av at tigerene er sosialisert med mennesker for at opplegget her skal fungere, og det har vist seg at man er nødt til å begynne så tidlig som en måned for at dette skal fungere. Trist, men der har de i det minste en grunn de kan bruke som forklaring. Å ta fra en god mor sine to uker gamle unger kan ikke hverken forsvares eller forklares.

Så hvorfor bli her? Selv om det er mange negative sider ved tigertempelet, så er det også mange positive. De aller fleste av tigerene virker relativt tilfreds med sin tilværelse, og de fleste er også glade for å se mennesker - så lenge de kjenner oss igjen som mennesker som er snille og ikke det motsatte. I tillegg tenker jeg at det faktum at ett ekstra menneske her bryr seg om dyrene kun kan være en bra ting. Selv om jeg ikke får gjort mye eller utrettet noe særlig, så kan jeg gjøre livet litt lysere for noen av dyrene i den tiden jeg er her.

Og når jeg bare får lest igjennom dette innlegget senere, så kommer jeg nok til å komme på enda flere negative sider. Men jeg syns det er greit å nyansere bildet litt, på en så objektiv måte som mulig.

1 kommentar:

Maria Elisabeth sa...

Tusen takk for et kjempebra innlegg! Det fikk mæ t å tenk litt.