tirsdag 24. august 2010

Turist på tigertempelet?

I tilfelle noen kunne tenke seg å besøke tempelet, men ikke har mulighet til å reise en hel måned...

Så, hva kan man forvente?
For det første må man forvente å bli stående i kø. Uansett når man kommer på dagen blir det noe køståing, blant annet fordi tigerene skal flyttes og det på grunn av sikkerheten ikke er mulig å la folk løpe rundt som de vil akkurat da. I tillegg har tempelet svært mange besøkende, og siden alle betaler det samme for å komme inn, så er det ingen som får spesialbehandling.

Man må i tillegg forvente å få en god del beskjeder, som det forventes at man følger uten å mukke. Dette handler også om sikkerhet, og det er svært viktig at man følger de anvisninger man får når det kommer til dette. Det skal lite til før ulykker skjer, og det er det selvsagt ingen som ønsker. Uansett hvor dumt eller unødvendig det høres ut så er det bare å høre etter!

En annen ting man må forvente er at alt "ekstra" koster. Vi fikk mange sure turister som mente de skulle få alt siden de hadde betalt seg inn (500 baht). Vel, alle de spesielle programmene er antallsbegrenset, og det er derfor nødvendig at de koster ekstra. Det betyr også at man får en spesiell opplevelse som man kanskje ikke kunne fått noe annet sted. De ulike spesialoppleggene er morgenprogrammet (som er helt fra frokost til lunch), the cub feeding experience (som er 45 minutter leking og mating med tigerungene) og the evening exercise (som er ca 30 minutter med løse tigere som leker sammen og med leker kun to meter fra et åpent bur hvor turistene kan ta så mye bilder de bare vil). I tillegg tilbyr de special photos, hvor man får ta bilde som en gruppe, og en i gruppen får holde et tigerhode på fanget.

Og hva får man for innganspengene?
For inngangspengene får man være med på alt av de vanlige aktivitetene på tempelområdet. Man får selvsagt gå rundt som man vil, se de ville dyrene som vandrer fritt og de som er i bur (tigere, leopard, hester...), gå over Tiger Island besøke selve tempelet osv.

I tillegg har man selvsagt alle tigeraktivitetene. Om man kommer tidlig får man med seg når tigerene ligger i Waterfall-området. Her kan man få ta bilde sammen med noen av tigerene, mens de andre får ligge i fred. Når klokken blir ca ett skal tigerene flyttes til canyonen, og da har man mulighet til å gå sammen med dem ned. Man har da mulighet til å få et bilde av seg selv mens man går med en tiger i bånd.

Når tigerene har kommet ned i canyonen får man mulighet til å ta bilder sammen med dem. Man går da inn én og én, med mindre man da går for special photo. Her kan man gå inn så mange ganger man bare vil. De ansatte tar bilder med ditt eget kamera.

Etter man har vært i canyonen kan man gå tilbake til waterfall, hvor fire unger er ute så turistene får hilse på dem. Hvor gamle disse er er selvsagt avhengig av hvor mange unger de har på akkurat det tidspunktet. Her kan man også få ta så mange bilder man vil, og man kan ta bilder flere sammen.

På slutten av dagen skal tigerene flyttes tilbake til Tiger Island, og da har man også mulighet til å få gå med en av de siste tigerene. Helt til slutt får man også ta bilder sammen med abbeden og en av tigerene. Etter dette fôres de andre andre dyrene, og så stenges tempelet for ettermiddagen.

Jeg opplevde noen ganger at folk ble skuffet fordi det ikke var mer interaksjon mellom munkene og tigerene, og at det var så mye turister. Vel, at man har hørt om dette betyr at mange andre også har det. Og det med tigere og munker kommer fra det aller eldste av Animal Planets programmer. Dette er fra tidlig på 2000-tallet, og det burde strengt tatt ikke komme som noe sjokk at ting har endret seg veldig med økningen i turisme, og ikke minst når antallet tigere har økt dramatisk. Noen mente faktisk at tempelet drev falsk reklame, men det man bør huske på er at tempelet ikke reklamerer selv. Hva turguider, tv-programmer og nettsider gjør kan ikke tigertempelet påvirke.

Når bør man være der?
Mange av turene fra Kanchanaburi går fra byen ca klokken to, og det er bare tull! Velger man en av disse turene kommer man litt før tre, og kvart over tre er det meste slutt. Man betaler like mye i inngangspenger, og får nesten ingenting for det man har betalt.

Det aller beste er å være ved porten rundt tolv-halv ett. Da får man med seg absolutt alt, og man får mest mulig for pengene.

Hva går pengene til, og ønsker jeg å støtte tempelet?
Det har jo vært mye negativt snakk rundt tempelet, og dette har jeg også skrevet et innlegg om. Mye av det som blir dratt frem er borte nå, og forholdene har blitt bedre. Allikevel er det mye rom for forbedring, og mange vil nok se ting de ikke ønsker å støtte med penger. På tross av dette vil jeg si at det er bedre å støtte enn å ikke gjøre det. Dersom turismen forsvinner fra tempelet kommer ingenting til å endres, og forholdene vil bli verre heller enn bedre. Pengene betaler ikke kun for det man kan se av bygningsarbeide, lønn osv, men også alt av medisiner, mat til alt av dyr på tempelområdet og alt annet man kan klare å tenke seg av utgifter et så stort sted må ha.

Dessverre tar ting lang tid, men dette er ikke noe eget for tigertempelet. Ting tar ofte lang tid i Thailand, og tempelet er typisk thailandsk i den forstand. Heldigvis skjer det ting, og jo mer vestlig innflytelse tempelet får, jo mer vil de også bli nødt til å endre på.


Såå.. For min del ville jeg absolutt reist tilbake som turist, og jeg kan garantere en helt spesiell opplevelse. At det blir en udelt positiv opplevelse kan jeg selvsagt ikke garantere (mest sannsylig blir det ikke det), men det er uten tvil noe helt spesielt. Og det er absolutt verdt de 100 kronene man betaler i inngangspenger!

Ingen kommentarer: